2/01/21

Vidlička (súčasť príbora)

 Jesť príborom - aká samozrejmosť... Aj naši predkovia poznali vidličku a nôž, neprišli však na myšlienku, používať ich pri stole spoločne...

Nôž poznali ľudia ešte v praveku. Slúžil ako zbraň, podávali ním však aj väčšie kúsky potravy do úst. A vidlička? Poznali ju už starí Gréci aj Rimania, ale nebola súčasťou prestretého stola. Vyberali ňou horúce mäso z nádob. Jedlo sa vtedy rukami.

Po vpáde barbarov do rímskeho impéria a jeho rozpade sa na vidličku akosi zabudlo. Až neskôr sa po niekoľkých storočiach z Byzancie dostala do západnej Európy, do bohatých rodín, (vo Francúzsku v 2.polovici 14.storočia, Florencia a Nemecko koncom 15.storočia a Anglicko až v 2.polovici 17.storočia). Zhotovovali sa zo zlata, striebra a rôzne zdobené rukoväte. Až do začiatku 18.storočia boli vidličky rovné. Napriek tomu ľudia ešte dlho jedli rukami a vidličku používali skôr na ovocie. Medzi pravidlá správneho správania sa pri stole patrilo: "Mäso naberáme iba tromi prstami a nepcháme ho oboma rukami do úst..."

Komár (hmyz)

 Aby sme vďaka komárom prišli o všetku krv, muselo by nás ich poštípať 1,2 milióna.